woensdag 21 september 2011
Pannenkoekpuntjes met Pruimenprut
Pannenkoeken maken is simpel. Ik wist het niet hoor, ik kocht altijd dure mix. Maar na een post op het blog van de GlutenFreeGirl heb ik het geleerd. Men neme 500 gram boekweitmeel, een liter water en een snufje zout. Meer is niet nodig. Dit recept schijnt origineel Bretons te zijn.
Zondag bakte ik pannenkoeken, drie in de pan en poffertjes tegelijk (voor de poffertjes gebruikte ik extra water). En toen bleken mijn meiden ineens heel veel van poffertjes met maple syrup te houden. Fijn! Ik at mijn pannenkoeken met Pruimenprut. Daar kwam heel wat gekokkerel aan te pas :)
Omdat het twee weken geleden pruimentijd was, kreeg ik ineens ongeveer vier kilo pruimen. Eén kilo werd zo opgegeten, één kilo werd pruimenbrood, één kilo heb ik gedroogd, de laatste kilo werd pruimenprut.
Pruimenprut (=pruimencompôte):
1 kilo pruimen
vier eetlepels honing
twee eetlepels arrowroot (optioneel).
Ontpit de pruimen en doe ze in een steelpan met een klein bodempje water. Doe de honing erbij. Laat sudderen. Na een kwartier heb je heerlijke pruimenprut. Ik heb het daarna nog ingedikt met arrowroot. Dat is niet nodig maar maakt het wel een chique compôte.
maandag 19 september 2011
Het Rijk der Ordeningen
Tegenwoordig, nu een overmaat van gejaagde arbeid, indrukken, eten en drinken, prikkels en vermaken de aan de mens zo rijkelijk geschonken weerstand tegen ziekten ondermijnen, nu het voedsel algemeen veel te arm aan vitale stoffen en verse hoedanigheden en veel te rijk aan dierlijke vetten, eiwit, suiker en geëxtraheerde meelsoorten is en bovendien vermengd met lichaamsvreemde toevoegingen, nu de mens zo vaak niet tot dieper beleven, bezinning op essentiële waarden en tot echte creatieve bedrijvigheid komt, nu gebrek aan beweging, frisse lucht en nachtrust de levenskrachten verder verzwakken, is hij vaak in een ware vicieuze cirkel terecht gekomen waaruit geen "elixer" of wondermiddel, alleen de terugkeer tot een gezonde levensordening hem kan verlossen. Dat is de simpele waarheid en de natuurlijke weg, die degene die tot inzicht is gekomen, en alleen hij kan gaan. Dit moet begrepen worden door degene die van een zware [reumatische] aandoening is genezen en een terugval wil vermijden, dat moet ook begrepen worden door degene die zichzelf en de zijnen het treurige lot van dergelijke ziekten wil besparen.
Uit: Bircher Benner Handboekje 8, Reuma en artritispatiënten, ongeveer 1950.
Uit: Bircher Benner Handboekje 8, Reuma en artritispatiënten, ongeveer 1950.
Abonneren op:
Posts (Atom)