dinsdag 24 juni 2014

Basisrecept brood (glutenvrij, zuivelvrij, eivrij)

Ik heb een basisrecept voor brood. Ik dacht dat het hier al stond, maar ik kan het niet vinden... vreemd.

Ik gebruik 500 gram meel en 500 gram lauwwarm water. Een middel om te rijzen. Een middel om de gluten te vervangen. Zout, olie. En voor de rest varieer ik heel veel.

500 gram meel deel ik meestal op in 300 gram volkorenmeel en 200 gram zetmeel.
Volkoren meel kan zijn gierst, boekweit, teff, vokoren rijstmeel, haver, maismeel (hoewel die een beetje tussen volkoren en zetmeel in zit). Meestal neem ik van elke soort 100 gram. Soms doe ik gek en vervang een deel zelfs door 100 gram zonnepitten of pompoenpitten of een mix (natuurlijk). Je kunt ook vlokken nemen ipv meel. De mogelijkheden zijn eindeloos!
Zetmeel kan zijn zijn tapioca, witte rijstmeel, maizena of aardappelzetmeel. Ook hier kies ik 2 soorten van 100 gram. Het is net wat ik in huis heb en waar ik trek in heb. Mijn brood is zelden 2 keer hetzelfde :D

Een middel om te rijzen kan zijn een eetlepel gist, of een eetlepel wijnsteenbakpoeder. Tegenwoordig gebruik ik 2 kleine theelepels baksoda met 3 eetlepels glutenvrij zuurdesempoeder. Ik ben zuinig met de baksoda omdat het voor mij een vieze smaak heeft.

Een middel om de gluten te vervangen kan zijn: een eetlepel xanthaangom, psyllium husk, gemalen lijnzaad of gemalen chiazaad. Ik heb de beste resultaten met xanthaangom, maar niet iedereen kan ertegen. Ik voeg om het brood smeuiig te maken ook een cupje appelmoes toe. En een paar (3 of 4) eetlepels olijfolie. En een eetlepel zout.

Ik meng het in de keukenmachine of met de hand. Eerst de droge ingredienten en dan voeg ik de natte ingredienten toe. De oven zet ik op 175 graden en ik bak het brood een uur.

Ik bak in de oven omdat ik dan met gemak twee broden naast elkaar kan zetten. Ik hoef dan minder vaak te bakken. Ik heb nu eindelijk een kitchenaid, met een grote kom dus ik kan de hoeveelheid voor twee broden tegelijk maken en in twee cakevormen gieten. Of ik een hele grote broodvorm. En dan kan er NOG een brood naast. Ik heb glazen cakevormen omdat ik niet zo van teflon hou. Maar dat is je eigen keuze. Je moet ze heel goed invetten, dat doe ik met olijfolie. De grote broodvorm die ik heb is van ijzer. Die moet je ook goed invetten en die mag niet in de vaatwasser.

Je kunt hier dus op varieren. Olijven en uien toevoegen en italiaanse kruiden. Of zongedroogde tomaatjes. Courgette in plaats van appelmoes. Of zelfs wortel. Ik doe altijd maar wat. Soms lukt het, soms niet :)

2 opmerkingen:

 1. Dat lijkt me wel iets om een keer te proberen.Maar gebruik je echt 1 eetlepel zout? En laat je je brood nog rijzen voor je het bakt?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi,
   ja ik gebruik echt een eetlepel zout, ik ben daar niet zuinig mee, maar je kunt zelf natuurlijk minder toevoegen als je dat wilt.
   Ik laat mijn brood inderdaad niet rijzen. Ik bak nu met baksoda, dat hoeft dan niet. Maar ook toen ik met gist bakte deed ik dat zelden. Het kan vast, maar ik bak altijd 's avonds en anders wordt het me te laat :)

   Verwijderen