zaterdag 25 december 2010

Kweeperen



Mijn ouders hebben een volkstuin. Met een kweeperenboom. Een kweepeer is oude soort peer. Vergelijkbaar met een stoofpeer. Niet rauw te eten. Mijn moeder maakt er meestal gelei van. Ik las een recept voor cake met kweeperen en wist meteen dat ik dit ging maken.
De kweeperen kun je verrassend lang bewaren :D (Ik denk dat ik ze al bijna twee maanden in huis had, tot ik maandag eindelijk aan de slag ermee ging.)
Ik heb het recept voor de cake aangepast, zuivel-, ei- en glutenvrij gemaakt.

Kweeperencake met pistachenoten en kardemom

* 500 gram kweeperen
* 2 eetlepels suiker
* 125 gram zachte margarine
* 175 gram oerzoet
* 200 gram glutenvrije meelmix
* ½ theelepel zout
* snufje gemalen kardemomzaad
* het merg van 1 vanillestokje
* 100 gram pistachenoten, fijngemalen

Schil de kweeperen, snij ze in kwarten, verwijder de klokhuizen en snij ze dan in blokjes. Doe de kweepeer in een pan met de suiker en zoveel water dat de blokjes net onder staan. Breng aan de kook en laat afgedekt 45 minuten koken. Controleer af en toe of het niet droog kookt, voeg eventueel wat extra water toe. Laat afkoelen en pureer in de keukenmachine of met de staafmixer.
Verwarm de oven voor op 175 C. Beboter een cakevorm. Klop de margarine en suiker met een mixer romig. Meng de kweepeerpuree erdoor, bakmix, zout en kardemom, de vanille, en tenslotte de pistachenoten. Schep het beslag in de vorm en bak 60 minuten.



De cake is een beetje nat, maar heerlijk!

1 opmerking:

  1. Jouw kweeperen cake ziet er fantastisch uit!! Waw!!

    Ik kook & bak gluten vrij sinds juni 2010 & ik voel me geweldig! Je hebt een leuke blog!
    Vele groeten uit Brussels, Belgiƫ!

    BeantwoordenVerwijderen