dinsdag 4 januari 2011

Koken met restjes. Rijstcrackers.

Soms eten de kinderen niet zo goed als ik zou willen. Eigenlijk eten ze regelmatig niet zo goed als ik zou willen :) Tegen beter weten in kook ik teveel rijst. En dan houden we af en toe een kopje rijst over.
Rijst laat zich niet zo goed invriezen. En als lunch vind ik het niet zo bijzonder, zeg maar, een bordje droge rijst van gister. Dus meestal gaat het in de prullenbak. Jammer he?
Tot ik dit recept tegen kwam. Rijstcrackers. Nooit meer zal ik rijst weggooien. Want dit is leuk om te maken.

De rijst gaat in de blender....


Met een 1/8 cup olijflolie (amerikaans recept, sorry)
1 geraspte wortel
1/4 cup sesamzaad
1/4 cup lijnzaad
1/4 cup pompoenzaad
1 theelepel zeezout
en een paar eetlepels paprikapuree. Ik koop ze bij de turkse winkel. Ik heb de tatli genomen, die is niet pikant. Er is ook een pittige versie van deze puree. Ik gebruik hem vaak in plaats van tomatenpuree (mijn jongste mag geen tomaten eten).Met wat moeite heb ik dit kunnen mengen tot een mooie puree. Ik heb een paar eetlepels water moeten toevoegen om de blender aan het mengen te krijgen.Deze puree heb ik op een bakpapier gesmeerd, zo dun als ik kon. Het was precies genoeg om een bakplaat te vullen. De oven is voorverwarmd op 175 graden.Na ongeveer 45 minuten had ik crackers. Ze zijn niet helemaal knapperig geworden, ik denk dat ik ze dan langer had moeten bakken op een lagere temperatuur. Maar ze waren wel heel lekker! We aten ze bij een kop soep.Zo goed heb ik een restje rijst nog nooit gebruikt!

2 opmerkingen:

  1. Wow wat een leuk idee! Ga ik ook eens proberen. Mijn kinderen eten ook lang niet zoveel als ik zou willen ;-( maar een rijstcracker/wafel vinden ze altijd wel lekker!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik ben aan het zoeken naar een recept om rijsttoastjes te maken (in plaats van de melbatoast). Ik weet dat je vroeger kon kiezen tussen tarwecrackertjes of van die dunne rijstecrackertjes. Tegenwoordig kun je ze best nog kopen hoor, bijna vier euro voor een paar crackertjes, want ja opeens is dat glutenvrij. Maar dit recept ga ik zeker een keer proberen, rijst kook ik bijna dagelijks. Dank je wel!

    BeantwoordenVerwijderen