dinsdag 17 augustus 2010

Doorbraak

Toen wij begonnen glutenvrij te eten, kreeg ik van mijn man de Living Without. Hét tijdschrift voor mensen met allergieën en voedselgevoeligheden. Heel lief, want ik had geen idee waar te beginnen. Het heeft een half jaar op de stapel gelegen, en gisteren vond ik het weer. Fijn! Ik heb er goede tips uit gehaald. Bijvoorbeeld hoe eieren te vervangen. Een eetlepel gemalen lijnzaad met drie eetlepels water mengen.



Of drie eetlepels appelmoes zonder suiker met een theelepel bakpoeder. Daar heb je wat aan. De meeste glutenvrije broden worden namelijk gebakken met twee á drie eieren, soms wel vier...

Ik las er ook hun recept voor 'standaard bakmeel'. Daar wordt glutenvrij meel gemengd met glutenvrij zetmeel. Aha. Er stonden twee voorbeelden in, de een vervangt wel 50%!

Ik heb mijn nieuwe kookboek erop nageslagen, het Whole Life Nutrition Cookbook. Zij vervangen ook een deel meel door zetmeel, zo'n 20-25% (alles gaat in cups, dat is een inhoudsmaat, dus op gewicht weet ik het niet zeker).
Dat was mijn AHA! moment. Ik heb namelijk tot nu toe al mijn broden gebakken met 100% meel. Wel gemengde soorten meel, maar nog geen zetmeel toegevoegd. Dat had ik alleen gedaan in het geweldige recept voor muffins. En nu snap ik ook gelijk waarom ik daar ook appelmoes in moest gebruiken.

Ik heb dit gelijk getest. Ik besloot ongeveer 30% te vervangen. Ik had alleen nog rijstmeel, wat havervlokken en hele boekweit. De laatste twee heb ik gemalen in mijn Blendtec.
En daarmee bakte ik brood dat is gerezen!!!! Ik ben zooooo trots!!!



Volkoren brood dat ook nog rijst

100 gram tapiocazetmeel
50 gram maizena (maiszetmeel)
100 gram havermeel
100 gram boekweitmeel
150 gram volkoren rijstmeel
een cupje minimoes zonder suiker (dit is iets meer dan drie eetlepels maar je proeft het niet)
1 eetlepel xanthaangom
1 eetlepel psyllium husk
1,5 eetlepel bakpoeder
1 eetlepel zout
1 eetlepel gemalen lijnzaad (in drie el water geweekt)
500 ml rijstemelk
3 eetlepels olijfolie
3 eetlepels honing

Het beslag blijft een beetje vloeibaar, zoals dikke cakemix. Helemaal prima. Hieronder zie je een foto van mijn nieuwe ontbijtkoekbrood...



In het blog van GlutenFreeGirl las ik dat zij altijd gierstmeel (millet) gebruikt voor haar brood. Heb ik gelijk gekocht. Volgende week hoor je meer :D

2 opmerkingen:

  1. De glutenfree girl heeft ook een stukje geschreven over de verhouding meel-zetmeel met een basismix voor bakmeel. De moeite waard om even op te zoeken! zoeken.http://glutenfreegirl.blogspot.com/2010/06/gluten-free-rhubarb-muffins.html

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Je brood ziet er goed uit zeg!!!!

    Gr.
    Aradia

    BeantwoordenVerwijderen