maandag 29 maart 2010

Glutenvrij brood poging 2

Gisteren bakte ik voor de tweede keer Glutenvrij brood in de broodbakmachine. Ik ben aan het experimenteren hoe ik een voedzaam volkoren brood kan maken. Helaas kon ik de gebruiksaanwijzing met de verhoudingen van alle meel/water/ingredienten niet vinden. Ik ben een beetje warrig op het ogenblik. Slaapgebrek. Maar goed. Ik deed het op geheugen. 350 gram meel en 270 ml water. Klontje boter. Zakje gist. Moet makkelijk zijn. Toch?

50 gram volkoren Rijstemeel en 100 gram Gierstmeel


100 gram bruin Teff meel en 100 gram Boekweitmeel. Van Teff had ik nog niet vaak gehoord. Het is een oud graan, glutenvrij en is vrij duur maar er zitten veel voedingstoffen in.

Alles gemengd. Ik heb er 2 theelepels glutenvervanger in gedaan. Xanthaan? Dingen met een X zijn meestal eng. Maar goed, ik wilde graag een lekker luchtig broodje.

Hieronder zie je het eindresultaat. Niet gerezen. Niet tevreden. 's Nachts wist ik het: zout vergeten! Het zout is belangrijk voor het rijzen geloof ik. Hoop ik.
Mijn oudste dochter vond het weer niet lekker. Ik eigenlijk ook niet. Het smaakt te grijs en niet geel genoeg zegt pappa. Hij heeft gelijk. Volgende keer beter. Met zout.

2 opmerkingen:

  1. Het ziet er op deze foto echt bijna grijs uit :) Volgende keer beter!

    En nog bedankt voor het boek, het komt vandaag weer jou kant op. Ik heb er een aantal recepten uit gekopieerd (vooral de energy bars en de 'pizza's').

    BeantwoordenVerwijderen
  2. dat brood is minder erg dan het lijkt hoor. Ik heb 4 boterhammetjes getest en het is goed te doen. En flink compact: met die paar broodjes kun je er de hel dag tegen :D

    Eef

    BeantwoordenVerwijderen